חיים את הטראומה שוב ושוב…אז זהו…שלא חייבים …אפשר אחרת. יש חיים אחרי הטראומה!
חוויות קטנות כגדולות מהתעללות מילולית, תקיפה ועד טרגדיות גדולות ,ניצולי שואה ומלחמה .טראומה גם יכולה להיות כתוצאה מלהיות עדים למשהו שקורה למישהו אחר,וכן גם כאשר בן משפחה הסובל מאלכוהליזם/סמים או מחלות קשות כמו מחלות נפש שמביאים איתם אירועים לא קלים .. כול אלה משאירים אנשים לחיות רוב זמנם על הקצה ,בכוננות מתמדת .בטראומה ניתן לראות את השפעתן על היציבות המנטלית והנפשית והרבה פעמים על היציבות במערכות היחסים ועל חייהם בכללית.הטראומה היא תגובה טיבעית לסיטואציה לא נורמאלית.
אחרי טראומה ,העולם נחווה דרך מערכת עצבים שהשתנתה, הם חווים את העולם כמאיים ומסוכן ואולי גם אכזרי, במטרה לשלוט בכאוס הפנימי שהם חווים ,הם מנסים לשלוט בתגובות הפיזיולוגיות ובסימפטומים גופניים וריגשיים . מערכת עצבים בריאה/תקינה במצבים מאיימים וטראומטיים ,מגיבה אוטומטית ויוצרת את התנאים שאדם יוכל להילחם לברוח או לקפוא ובכך להציל עצמו ולשרוד את המצב שנכפה עליו.
אצל פוסט טראומטיים משהו מפריע ליכולת הטבעית של המערכת לחזור למצב רגיעה לאחר סטרס חזק או טראומה או מצב הישרדותי שהיו שרויים בו. כך שהמוח והגוף נשארים תקועים במצב לא מאוזן של המערכת העיצבית למרות שבמציאות הם כבר במקום בטוח ולא מאיים.הגוף והמוח עדיין שם ,והם שרויים במצב של עוררות יתר.
התסמינים יכולים לכלול:
- בגוף – סטרס כרוני, עלייה בקצב לב, נשימה רדודה, התקפי פאניקה, תחושת עצבנות וחוסר שקט, זעם פתאומי או על סף זעם, בעיות שינה כמו נידודי שינה, סיוטים.
- שינוי בהתנהגות – הימנעות מכול דבר שיזכיר ויוביל איך שהוא לטראומה, הימנעות מלדבר עליה ותהייה התכנסות ויותר סגורים מול אנשים ומצבים.
- רגשות- מאוד סוערים/עזים, בושה, חרדה, כעסים, חסרי אונים, תחושת אשמה,תסכול,קהות,ורגשות שליליים באופן עיקבי.
- מחשבות- מכאיבות ,זיכרונות מטרידים,מחשבות מעגליות, פלאשבקים.
סימפטומים אלו מופיעים כי המוח השתנה ברמה הפיזית, זו צורת הסתגלות של המוח אל מול החוויה של עולם שאינו בטוח. המוח בעצם נוקט באמצעי זהירות כדי לעזור לאדם להימנע מסכנות עתידיות. מוחנו הוא סתגלן ובעל יכולת נוירופלסטית והוא מתחבר מחדש בהתאם למה שאנחנו חווים ובאופן השימוש בו.
מערכת עצבים שמוצפת בהורמוני סטרס,הגוף נעול בתוך מצב סימפטטי פעיל או במצב של קיפאון,מצב שכזה של עוררות יתר מתמשך ו, מביא להתשה,עייפות,דיכאון ולתחושה של סגירות. מביא למתח רב על הגוף וזה גם תורם להתפתחות תחלואה ומחלות כרוניות רבות. אבל…גדול אני שמה כאן.כי כמו שמוחנו משתנה בתגובה לטראומה הוא גם יכול להחלים.
השקט של הטראומה-
די נפוץ באנשים שחוו טראומה מתקשים לדבר על החוויה הטראומטית ומתקשים בזיהוי ובביטוי הרגשות שלהם,כך יוצא שהם עוצרים בתוכם רגשות וזה רק מחמיר את הבעיות עם הסביבה שלהם ועם עצמם. מצב של קיפאון ושתיקה רועמת רק מרחיקה אותם מאחדות ואינטימיות שמייצר כעסים תסכול וסבל פנימי. גישתם לחיים הוא להיות מעשיים טכניים אפילו.
מיינדפולנס וטראומה-
שיטת תרגול בודהיסטית שעוזרת לאדם לחזור ולהיות נוכח ברגע,להיות קשובים פנימה והחוצה ,מאוד יעילה למתמודדים עם טראומות, עוזרת לוויסות רגשות וניהול עצמי. המניידפולנס עוזר להביא את האדם להשקפה גמישה יותר, וגמישות היא היכולת להתמודד עם מה שיש ובעיקר עם אתגרים קשים, קונפליקטים, טרגדיות, וכדומה. הגמישות היא היכולת להבחין במה שקורה ,קבלה של המציאות והמצב הטראומטי מנקודת מבט אחרת. המיינדפולנס מסייע לחזור לאיזון, ולצאת ממעגל הסטרס והטראומה, פותחת אותנו לתקשורת וליחסים בריאים.שילוב של תרגול המניידפולנס התנועתי עוזר גם ברמה הגופנית לשחרר את הנוקשות והאוטומטים שהגוף מוחזק בו ,משחרר מתקיעות ריגשית ואנרגטית.
ועצה קטנה.. תהיו זהירים מפתרונות קסם או מהמלצות שאומרות- "אם אתה חווה כך וכך תעשה כך וכך /יש לכם טראומה"….אם יש לך טראומה תעשה כך וכך..עצות כאלה יכולות להיות פופולריות אך עלולים להזיק. הטיפול צריך להיות הדרגתי וכחלק מתהליך,זו עבודה פנימית ופתרונות מהירים עלולים להזיק.וחשוב לעשות זאת יועץ בתחום או מטפל מוסמך .יש דרך להשתחרר מטראומות, מזמינה אתכם לתוכנית להתמודדות עם טראומה ריגשית ונפשית בדרך הטיבעית, שתיתן לכם כלים להמשך חייכם,תרגילים שעובדים ולחזור לחיים חזקים ורגועים יותר.
תגובה אחת
Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon every day. Its always interesting to read content from other writers and use something from other web sites.