הרגלים בריאים – בוקר

כוחה של הרפואה הסינית, הוא במניעת תחלואה. עם כול הקושי הגדול במניעה, כיוון שהוא מצריך משמעת ומאמץ לטווח הארוך. רבים מתמקדים בריפוי מחלות ,כאשר הן קיימות בגופנו וכבר לא ניתן  להיתעלם מהן עוד. קיסרי סין העתיקה חשקו בחיי נצח ,ולשם כך הם העסיקו את מיטב המוחות בחברה,על מנת שימצאו דרכים שיעזרו להם לממש זאת.

הדרך לחיי הנצח הייתה צרופה תלתלות ,סיכונים, הנאה ובבריאות, בדרך הם אספו חוכמה רבה ,בבסיס עמד הסנכרון בין חוקי הטבע לגוף האדם. את השעון גילו הסינים כבר אלפיי שנים קודם. ברפואה הסינית התפיסה היא למנוע את "הדברים הרעים", כלומר להרחיק את מחוללי המחלות מראש ובכך להאריך את משך החיים. הם למדו את הגוף ואת הטבע ומצאו את הקשר בין בריאות האדם לתהליכים הטבעיים המתקיימים בטבע.

השעון הסיני הוא מודל התפתחותי ,המסביר את זרימת הצי={אנרגיית החיים הזורמת בנו} בערוצי הגוף ומשקפים את מצב גופנו. השעון הוא בעצם דרך להתבונן על הקשר בין תפקודי האיברים בחיי היומיום לבין שעות השיא ושפל של האנרגיה. על פי החלוקה הסינית לכול איבר בגופנו יש שעתיים דומיננטיות וזמנים שבהם הוא הכי פחות מתפקד ובכך העוזרות לנו להסביר מהי תרומתו לגופנו ואיך נעזור לגוף לעשות את עבודתו בצורה היעילה ביותר.

לדוגמא את השעות המוקדמות יפתחו אנרגיית הריאות המסמלת את תחילתו של היום החדש כמו את תחילת החיים. הבוקר הוא הזמן שרצוי להניע את גופנו לחמם אותו לתנועה לעבר יום חדש, להכניס קצת נשימה ותנועה היא הדבר המתבקש.ולעומת זאת אחר הצהריים הם השעות השפל של הריאות זה זמן שבו אנשים עם חולשה ומחלות ריאות נרצה שפחות יתאמצו ובטח שלא לעשות פעילות תנועתית שמאמצת את הריאות..

אחר כך מגיע זמן המעי הגס שז הוא זמן לפינוי פסולת והתרוקנות- זמן לפינוי ומעבר בין היום הקודם ליום הנוכחי, זה הוא זמן לפינוי פסולת פנימית ,על מנת לפנות מקום לדברים חדשים וכן גם לפסולת חדשה כי היא תגיע. זמן זה המורה לנו לעבור דרך השירותים בכול בוקר, . זמן זה מיועד לא רק לפינוי פסולת של הגוף אלה גם לפסולת ריגשית /תודעתית- זמן מצוין למדיטציה ותרגילי ניקוי …אי אפשר להתחיל את יום חדש במלאות ולכן על האדם לרוקן עצמו בתחילת היום..

לסינים הייתה חשיבות גדולה לרגעים אלו ברמה שלחדר השירותים ניתן הכינוי = "החדר המפואר" .המקום שבו יש להשקיע ,כדי שיהיה לכם הכי נוח ונעים להתפנות בו בלי לחץ לברוח ממנו דבר שרצוי להימנע ממנו.אז אל תשכחו להתפנות לפניי שיוצאים מהבית.

אז קמנו, זזנו קצת , נשמנו ,התפנינו ועתה יש מקום להכניס פנימה אנרגיה חדשה .הגיעה שעתה של הקיבה, הבוקר הוא שלה, היא המלכה. זמן של הקיבה לאסוף פנימה אליה את המזון והאנרגיה די שתוכל לזרום איתה לאורך היום..הקיבה צריכה את הדלק שלה ,האם אתם נותנים לה את הארוחה המזינה ?האם אתם אוכלים בבוקר?

לארוחת הבוקר חשיבות גדולה לפתיחה נכונה של היום.כאשר איננו אוכלים לגוף אין ברירה ,אלה להשתמש במעט האנרגיות מהיום הקודם ,ובכך אנו יוצרים חסרים ולאורך זמן ,אנו מכלים את התמצית הבסיס שלנו הגינג שהיא כמו קופת חיסכון אנרגטי העומד לרשותנו אך גם לו יש תחתית. פתגם ידוע  מציין את חשיבות ארוחת הבוקר-  "אכול בבוקר כמו מלך, בצהריים כמו נסיך ובערב כמו עני".

בימינו הגירויים הסביבתיים והפרעות בגין תאורה מלכותית ,רעשים,מזון מתועש וצפייה ממושכת במסכים,הרמזים הללו מגיעים בזמנים לא סדירים ועלולים לספק סימני זמן סותרים לכול השעונים הפנימיים בגופנו. גירויים סביבתיים מסוגלים לשנות את תזמון של מקצבים מולקולריים חשובים בגופנן. החדשות הטובות שניתן לאפס את המקצבים ע"י שינוי זמן הפעילות ,ארוחת הבוקר ונשימה טובה.

ממצאים ממספר מחקרים מצביעים על כך שפעילות גופנית בבוקר עשויה לעזור – להפרעות אכילה, הפחתת סטרס וחרדה, הפחתת הסיכון למחלות כרוניות רבות כמו  סכרת, מחלות לב וכלי דם, הפרעות שינה ומחלות ריאות . פעילות המתורגלת בשעות הבוקר משפיעה באופן חיובי על המשקל וכן על קצב חילוף החומרים של השומן, נמצא יתרון משמעותי בקרב מבוגרים עם עודף משקל/השמנה לתחושת שובע. רצוי שהפעילות תהייה על בטן ריקה ובכך להעניק יתרונות מטבוליים הן במהלך הפעילות הגופנית והן לאחריה. בבוקר ישנו שחרור מוגבר של הורמון הקורטיזול פעילות גופנית עוזרת לווסת אותו ומפיחתה דחק וחרדה.

וכמו שניתן להבין לסינים חוכמה מסורתית המכוונת לחיים תומכי בריאות הרלוונטים לימינו, שכול אחד יכול ליישם בחיי היומיום שלו. הבוקר הוא נקודת הכוח ואור להמשך היום כולו. כשהוא נפתח במוכנות, בנחת, עם חימום קל,  נשימה עמוקה ומספיק מזון נופתע לגלות כמה השפעה רבה יש לרגעים אלו בחיינו, וכמה השפעה על הסביבה ועל התא המשפחתי .אלו הרגלים שחשוב שיהיו אם ברצוננו לשפר את חיינו ובריאותינו ,ולשמור עליו במקצב התואם את הטבע,  המקצב הטבעי לגופנו.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים נוספים

רפואה מסורתית – אתיופיה

דרך הקהילה האתיופית  שעלתה לארץ ,ניתן לראות, את השלכות של שינוי אורח החיים,ואת השפעות המעבר בין עולם מסורתי לעולם מודרני בכול היבט בחייהם- בריאותית, חברתית,

קרא עוד »